menu

Valentijnzoektocht 2019

Openingsuren secretariaat

Sport Vlaanderen centrum Julien Saelens
Nijverheidsstraat 116 - 8310 Assebroek
(tweede verdieping)

  • Vrijdag van 18.00 - 20.00 uur
  • Elke eerste zaterdag van de maand
  • Van 09.00 tot 11.00 uur


Disciplines

Hieronder leggen we uit wat de verschillende discplines inhouden

Artistieke Gymnastiek Dames

Artistieke Gymnastiek Dames bestaat uit 4 oefeningen:

Sprong
"Als de bliksem"
De sprong illustreert de explosiviteit van de turnster.
De punten die de jury toekent zijn gebaseerd op de moeilijkheid van de beweging, de houding van het lichaam, de hoogte van de zweeffase en de landing.

Brug
"In bewondering voor virtuositeit"
De brug met ongelijke leggers is ongetwijfeld het meest spectaculaire toestel in de damescompetitie. De gymnasten bewegen zich al zwaaiend van de lage (1.60 m) naar de hoge legger (2.40 m), wisselen daarbij van greep en voeren vluchtdelen en salto’s uit.

Balk
"De strijd om het evenwicht"
Vaak beslist dit toestel van 1.2 m hoog, 10 cm breed en 5 m lang, over winst en verlies. Het is een waar gevecht met de zwaartekracht met daarbij acrobatische sprongen, pirouettes en choreografische onderdelen.

Grond
"De lichtheid van het bestaan"
Op dit toestel kan de gymnaste haar sierlijkheid, persoonlijkheid en techniek tenvolle benutten in een combinatie van acrobatie en dans. De oefening wordt uitgevoerd op een verende vloer van 12x 12 m.

Artistieke Gymnastiek Heren

Artistieke Gymnastiek Heren bestaat uit 6 oefeningen:

Grond
"De acrobaten van het grote vierkant"
Zoals bij de meisjes wordt de grondoefening uitgevoerd op een verende vloer van 12 m x 12 m. De gymnasten hebben 50 tot 70 sec. tijd om spectaculaire acrobatie af te wisselen met kracht, lenigheid en evenwicht.

Paard met bogen
"Rondjes draaien"
De oefeningen op dit toestel worden gekenmerkt door kreits- en schaarbewegingen. De bewegingen vormen één vloeiend geheel waarin beheersing en evenwicht bepalende factoren zijn.

Ringen
"De ultieme kracht"
De gymnast voert een reeks voor- en rugwaartse zwaaibewegingen uit die veelal eindigen in krachthoudingen. De ringen worden hierbij volledig onder controle gehouden.

Sprong
"Een geplande sprong"
Na een snelle aanloop van ongeveer 25 meter streeft de gymnast naar een perfecte landing na in zijn vluchtfase één of meerdere salto’s en schroeven uitgevoerd te hebben.

Brug met gelijke leggers
"Een nooit ophoudende beweging"
De gymnast voert houdingen, zwaai- en vluchtelementen uit met wisseling van richting boven en onder de 2 leggers.

Rek
"Het koninginnentoestel"
De oefening, aan dit favoriete toestel voor het publiek, wordt uitgevoerd zonder pauze en bestaat uit spectaculaire reuzenzwaaien, vluchtelementen en greepwisselingen. Als toemaatje wordt een meervoudige salto als afsprong geturnd waarbij sommige gymnasten meer dan 4 meter boven de grond zweven.

Trampolinespringen

In deze discipline onderscheiden we 3 soorten trampolines:

Grote of Maxi Trampoline
Deze discipline speelt zich af in de ruimte. De gymnasten springen een reeks van 10 verschillende sprongen, waarbij salto’s en schroeven elkaar razendsnel opvolgen.
De gymnasten worden beoordeeld op de moeilijkheid én de uitvoering van hun oefeningen. Op het hoogste internationaal niveau worden bijna uitsluitend meervoudige salto’s gesprongen. Trampolinespringen is de enige turndiscipline waar naast de individuele ook synchroonwedstrijden worden gesprongen. Deze discipline stond op de Olympische Spelen van Sydney voor de eerste maal op het programma.

Dubbele-mini Trampoline
Is een discipline die in België steeds meer aan populariteit wint. Hier voeren de gymnasten sprongen uit die vertrekken vanuit de mountzone, naar de dismount/spotterzone, en zo naar de landingszone (mat). In deze discipline behoort België bij de Europese top.

Mini Trampoline
Sinds jaar en dag een vaste waarde in alle turnzalen. De mini-tramp. is nog altijd zeer geliefd bij de recreatieve gymnasten. Hier worden enkel regionale wedstrijden individueel en per ploeg gehouden.

Ritmische gymnastiek

Deze discipline kenmerkt zich door lenigheid, expressie en behendigheid. De muziek is een heel belangrijk onderdeel en moet een eenheid vormen met de oefeningen en de bewegingen van de turnster. Er worden zowel individuele als groepswedstrijden georganiseerd.

Op de individuele wedstrijden worden 4 van de 5 tuigen gebruikt.
De groepen, met 5 turnsters, demonstreren 2 oefeningen, één oefening met één tuig, één met twee tuigen. De keuze van de tuigen wisselt en wordt bepaald na elke Olympische Spelen.

Bal
De bal heeft een diameter van 18-20 cm.
Belangrijke onderdelen van de oefening zijn werpen, kaatsen en rollen. De turnster moet beide handen gebruiken en de volledige vloer benutten in een ononderbroken en vloeiend geheel.

Hoepel
De gymnast voert met dit tuig rotaties rond hand en lichaam uit gecombineerd met rol- en zwaai- bewegingen, cirkels en worpen. Door de afmetingen (80-90 cm) is de hoepel een moeilijk te hanteren tuig.

Knotsen
Ook hier zijn zwaaibewegingen, cirkels en worpen van het grootste belang. De knotsen moeten zowel in beide handen als in één hand gebruikt worden.

Lint
Het lint is 6 meter lang en zeer populair bij het publiek. De bewegingen moeten groot, vloeiend en sierlijk zijn. Het lint vraagt veel coördinatie en concentratie omdat elke toevallige knoop in het touw bestraft wordt. Zwaaibewegingen, cirkels, worpen, ’slangen’ en spiralen zijn de belangrijkste onderdelen.

Touw
Het touw mag van hennep of een synthetisch materiaal zijn en moet soepel en licht aanvoelen. Sprongen over het touw, worpen, zwaaibewegingen en achtvormige bewegingen moeten in de oefening vervat zitten.

Basis- of recreatieve gymnastiek

"Sportieve ontspanning na de geeselijke inspanning"

Het grootste deel van onze gymnasten komt 2 uurtjes in de week de stramme spieren losmaken na een zware dagtaak of een ganse dag op de schoolbanken. Gelukkig blijken meer en meer mensen het nut van sport en beweging in te zien.

Gymnastiek is daarvoor natuurlijk de uitgelezen sport. De trainingen worden steeds door deskundige trainers en hun assistenten zorgvuldig opgebouwd. Tijdens de opwarming worden alle lichaamsdelen en spieren losgemaakt en voorzien van de nodige energie om een stevige training aan te kunnen.

Na die opwarming gaat iedereen in zijn eigen groep (eigen niveau) turnen op de toestellen, tumblingbaan, trampolines,... Na heel hard werken kunnen sommigen na een tijdje al eens een salto of reuzenzwaai uitvoeren, anderen zijn fier als ze een hele mat op hun handen kunnen lopen of niet van de balk zijn gevallen.

Het grootste deel is al heel tevreden als ze weeral een paar uur op een gezonde manier hun vrije tijd hebben doorgebracht en niet weeral uren in de zetel voor de televisie hebben gehangen zonder vrienden of sociaal contact.

Onze kleuters (onze grootste groep binnen RR) is natuurlijk de schattigste groep. Al die kleine "pagadders" die samen met de turnjuffen hun "keuren" proberen te tonen. De kleuterjes van het eerste kleuter leren vooral oog-teen coördinatie om hun lichaam te leren "ontdekken". In het tweede kleuter worden al een wat tuimelingen en buitelingen gedemonstreerd. De "grote" kleuters van het 3e kleuter mogen ook al eens proeven van het turnen aan de toestellen of eens op de trampoline springen.
In deze groep heb je ook een grote groep gelukkige papa’s die dan ontspannen een uurtje in de bar kunnen doorbrengen. (met een goede reden dan nog!)

In de groep van het derde kleuter wordt af en toe eens door onze competitietrainers gekeken of er hier en daar geen talenten tussen zitten die eventueel in onze competitiegroepen zou kunnen meedoen in de toekomst. Uit speciaal daarvoor opgestelde testjes bepalen de hoofdtrainers wie al dan niet geschikt is om het "te kunnen maken in de turnsport". Wie slaagt krijgt de mogelijkheid om naar de competitiegroep door te stoten. Verplichten of pushen staat niet in ons woordenboek, maar de gymnastjes zijn dan meestal zelf zo enthousiast dat de keuze gauw gemaakt is. Het moet natuurlijk in de drukke agenda van papa en mama passen.

Na de kleuterschool kunnen onze turners en turnsters verder turnen in de leeftijdgroepen van de lagere school en daarna in de groepen van de middelbare school. Hier wordt telkens in leeftijdsgroepen gewerkt met aangepaste oefenstof die aangeleerd wordt door opnieuw ervaren trainers die zich telkens bijscholen in de te volgen oefenstof. Omdat in die groepen al meer op de verschillende toestellen wordt gewerkt worden de jongens en de meisjes gescheiden. Enkel in de groepen van het trampolinespringen en tumbling turnen jongens en meisjes samen. Na de middelbare school worden onze gymnasten natuurlijk niet gedumpt. Voor zij die het turnen op de toestellen of de trampolines echt niet kunnen missen kunnen zich nog jaren nadien uitleven in de groep van de "Turners en Turnsters". Wie het allemaal een beetje rustiger wil doen en geen oefeningen aan de toestellen of salto’s op de trampolines meer ziet zitten kan altijd terecht bij onze onderhoudsgymnastiek. Wie op niet meer zo jonge leeftijd (zowat 20 jaar) nog wil starten met turnen neemt best contact op met een van onze trainers om te zien in welke groep je best thuishoort. Neem alvast een kijkje in onze info-folder.

Onze onderhoudsgymmers en blijf-fitters is ook een heel toffe groep. Zij die er niet willen aan toegeven een jaartje ouder te worden en hun lichaam in conditie willen houden worden door speciaal hiervoor opgeleide mensen "onderhouden" met voornamelijk oefeningen op de mat (meestal op muziek). En ja, er wordt al eens een en ander afgelachen in deze groep.

Kortom: TURNEN IS DE MOEDER VAN ALLE SPORTEN. Velen stappen over naar onze competitieploegen. Zij die veranderen van sport hebben ontegensprekelijk al een grote voorsprong.

Kleutergym

De kleuters gaan bij Rust-Roest op ontdekkingsreis van hun eigen lichaam, van kleuren, cijfers en vooral van beweging. Bewegen is voor de ontwikkeling van een kleuter immers zeer belangrijk. Op een speelse wijze leren zij duikelen, rollen, springen, klauteren, balanceren,…
algemene voorwaarden